Sarah Addison Allen: A varázslat tava #kritika#
2017. április 30. írta: Szóvilág

Sarah Addison Allen: A varázslat tava #kritika#

Sarah Addison Allen:

A ​varázslat tava

A könyvről:

  • Arany pöttyös sorozat tagja
  • Kiadó: Könyvmolyképző
  • Eredeti cím: Lost Lake
  • Fordította: Molnár Edit
  • Terjedelem: 288 oldal
  • Nézőpont: E/3 múlt
  • realista, családi, mágikus

Fülszöveg:

Gyönyörű, ​felejthetetlen történet régi és új szerelmekről, az eltéphetetlen kötelékek erejéről… 

Eby Pim képeslapon látta először a Lost Lake-et. Egy régi fotó, rajta néhány vastag betűvel szedett szó, ám Eby úgy érezte, mintha a jövőjébe pillantana bele. 
Mindez fél emberöltővel ezelőtt történt. Férje, George, már rég eltávozott. A fárasztó rokonok is elmentek. Semmi sem maradt, csak néhány tóparti kabin, ami sikeresen ellenállt a georgiai hőségnek és párának, továbbá a kallódók maroknyi csapata, akik – kimondatlan álmaiktól és vágyaiktól vezérelve – évről évre hűségesen ellátogatnak a Lost Lake-hez. 
Ez nem csekélység, Eby ennek ellenére kijelenti, az idei lesz az utolsó nyár, amit a tónál tölt, aztán eladja a területet egy építési vállalkozónak. Amíg az utolsó szalmaszálat jelentő családtag be nem kopogtat hozzá. 
Kate Pheris tizenkét évesen az utolsó legszebb vakációját töltötte a Lost Lake-nél; még azelőtt, hogy megismerte volna a magányt, a fájdalmat, a veszteséget. Azóta ezek az érzelmek uralják az életét, de azért – talpraesett lányának, Devinnek, és saját céltudatosságának köszönhetően – a remény sem halt ki a szívéből. Talán a Lost Lake-nél Devin kiélvezheti gyerekkorának utolsó hónapjait… és Kate is újra felfedezheti azt a valamit, ami annak idején olyan hirtelen siklott ki az ujjai közül. 
Az emberek egymás után zarándokolnak el a tóhoz, hátha ott megtalálják azt, amit már oly régóta keresnek: szeretetet, megnyugvást, reményt az újrakezdésre, békét, egy rejtély megoldását, a felejtés lehetőségét. De vajon még időben érkeznek? 
A különleges hangulatú, varázslatos regény Sarah Addison Allen egyik legkiválóbb írása az ember titkos vágyairól és a hétköznapi csodákról, amik a legvalószínűtlenebb helyeken lepnek meg minket. 

Vélemény:

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, mit gondolok a történetről, azt írnám: hogy ez egy bölcs regény. Ezt a kritikát volt eddig talán a legnehezebb megírnom, mivel annyi szál és gondolat van benne. Azt ajánlom, hogy aki kíváncsi rá, mindenképpen olvassa el!

A fülszöveg szépen összefoglalja a könyv tartalmát (ezért ezt nem is firtatnám), ám ennél sokkal többről van szó. A szerző több érdekes karaktert mozgat a cselekményben. Minden egyes szereplőnek más az életútja, és nehéz múltjukkal a szívükben jelennek meg a tónál. Ez ugyanis a közös kapocs minden szereplő életében: a Lost Lake. A hely, ahol boldogok voltak.

Mivel kapunk egy nagyobb adag visszaemlékezést is, és minden főbb karakternek megismerkedhetünk életének egy-egy tragikusabb pillanatával, az egész regény hangulatát a nosztalgia hatja át. Egy keserédes atmoszféra, amelyben azonban ott bujkál a remény.

A cselekmény maga kevésbé izgalmas, hiszen a konfliktus már az elejétől adott (Eby eladja a tavat, vagy nem), és a végkifejlet – egyes mozzanatok kivételével – elég kiszámítható, ugyanakkor a karakterek és a könyvben lapuló bölcsesség kárpótol minket.

Gyakran éreztem úgy olvasás közben, hogy ennek a varázslatos kis mesének saját filozófiája van. Tanító jellegű. Egyszerre könnyed, mégis mélységeket tartalmaz.

Amit külön imádtam az Devin (a kislány) különcsége és talpraesettsége. Illetve az aligátoros hasonlat, Billy második életének megjelenése.

Pozitívumok:

Rengeteg különleges karakter.

Egy modern mese varázslattal fűszerezve.

Aranyos, reményteli befejezés.

Negatívumok:

Kiszámítható történet.

Értékelés: 8/10

Idézetek:

A könyvek, amiket húszévesen olvastam, hatvanéves koromban teljesen másképp hatottak rám. És tudjátok, miért? Mert más lett a befejezésük. Miután kiolvasol egy könyvet, a történet még sokáig ott zakatol a fejedben. A kezdést nem lehet megváltoztatni. A befejezést viszont bármikor.

 

A boldogság sosem egy dologhoz kötődik.

 

Előfordult már veled, hogy elkezdtél egy könyvet, és fogalmad sem volt, végül mi sül ki belőle? Ez a hely is ilyen. Az élet legszebb pillanatai is ilyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr6312469413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása