Marci Jefferson: Szerelem a korona árnyékában #kritika#
2017. április 19. írta: Szóvilág

Marci Jefferson: Szerelem a korona árnyékában #kritika#

Marci Jefferson:

Szerelem a korona árnyékában

Regény a Napkirály udvarából

 A könyvről:

  • Kiadó: I.P.C.
  • Terjedelem: 444 oldal
  • Nézőpont: E/1 múlt
  • Fordította: Gábor Emma
  • 17. század, Franciaország, romantikus, drámai, történelmi

Fülszöveg:

Az ​itáliai származású Marie Mancini születésekor a csillagok azt jövendölik, hogy egy nap szégyent hoz a családjára. Anyja halála után nagybátyja, a nagy hatalmú, gyűlölt Mazarin bíboros gyámsága alá kerül, aki nem törődve a sötét jóslattal, bevezeti unokahúgát XIV. Lajos francia király intrikával teli, fényűző udvarába. 
Mazarin az évek során mesés vagyonra és komoly politikai befolyásra tett szert a Napkirály főminisztereként, és ifjú unokahúgait, a Mazarinette-eket is felhasználja a saját céljaihoz. Marie nővérét, Olympiát a király kegyencnőjévé teszi, így tartva meg az irányítást a fiatal uralkodó felett. 
A szabad szellemű Marie csillaga felível, amikor találkozik XIV. Lajossal, és a királyt elvarázsolja a fiatal lány bája és műveltsége. Felismerve a kedvező alkalmat hatalmának megszilárdítására, Mazarin egymás ellen fordítja a nővéreket, és Marie-t gyémántokkal és selyemmel halmozza el, hogy a saját nagyratörő tervei érdekében a király ágyába vezesse. 
A bíboros könyörtelenségétől megundorodva, Marie fellázad, nagybátyja ellen fordul, és mindent elkövet, hogy leleplezze Mazarin sötét mesterkedéseit. Amikor már a király szerelme sem védi meg Marie-t, mindent feláldoz, hogy megoltalmazza a családját, megóvja Franciaországot, és segítsen XIV. Lajosnak beteljesíteni a végzetét.

Vélemény:

Sosem hittem volna, hogy ennyire megszeretem ezt a regényt. A fülszövege alapján nagyon érdekesnek tűnt a történet, és nem is tévedtem. Pár óra alatt el is olvastam az egészet.

Eleinte picit zavarban voltam a sok név láttán, nehezebben vettem fel a fonalat, ám sokat segített a könyv elején a szereplők katalógusa. Használjátok nyugodtan!

Ebben a történelmi regényben Marci Jefferson nem csupán egy uralkodó szerelmét emelte ki, hanem egyben varázslatossá tette a mágia és csillagolvasás, valamint jövendölések hadával. Emellett belátást nyerünk a hatalmi harcokba, a viszályokba és bizony találkozunk cselszövő manipulátorokkal is.

Főhősnőnk Marie, aki kitűnik kora hölgyei közül makacsságával és szókimondó egyenes személyiségével. Csupán a kolostor falait szeretné elkerülni, azonban nagybátyjának más terve van vele. Feladatául Lajos király elcsábítását és irányítását tűzi ki. Azonban azzal nem számol, hogy Marie valóban beleszeret a királyba (aki viszonozza ezt), és ellene fordul. A gonosz Mazarin számító mesterkedéseit nehéz felfedni, ennek ellenére Marie mégis kísérletet tesz erre. Szörnyű családi titkok kerülnek elő, és háború fenyegeti az országot. A kérdés: Van helye az igaz szerelemnek háború idején? Vajon a szerelem tényleg mindent legyőz?

A történet konfliktusa, hogy Mazarin semmi esetre sem akarja megengedni Lajosnak, hogy királynéjának tegye meg Marie-t. Pedig a Napkirály szinte bármit megadna, hogy végre feleségül kérhesse szíve hölgyét, majdnem mindent, ám a békeszerződés közbejön.

Pozitívumok:

A szerző korhűen mutatja be, mennyire kiszolgáltatottak voltak a 17. században a nők. Mennyire jelen volt a hierarchia mind a nemesi családok, mind a családtagok között.

Izgalmas fordulatok.

Ezotéria, angyalok és varázslat használata, amely megfűszerezi a művet.

Habár szomorú a történet vége, mégis megkapjuk a lezárást. Egyszerre ábrázolja az író az élet szépségét és szörnyűségeit.

Negatívumok:

Néhol vontatott a történet, lassan haladt a cselekmény.

Több szerelmes részletet elfogadtam volna.

Értékelés: 8/10

Idézetek:

Az ambiciózus nőktől a gyenge férfiak fenyegetve érzik magukat.

 

… az ön csillaga volt a legragyogóbb, amelyet valaha szerethetett.

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8612437431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása