Gayle Forman:  Ha ​maradnék #kritika
2017. április 22. írta: Szóvilág

Gayle Forman: Ha ​maradnék #kritika

Gayle Forman:

Ha ​maradnék 

A könyvről:

  • Eredeti címe: If I Stay
  • Kiadó: Ciceró
  • Terjedelem: 258 oldal
  • Nézőpont: E/1 jelen
  • Fordította: Rudolf Anna
  • young adult, paranormális, romantikus,

Fülszöveg:

És te hogyan döntenél?

Képzeld el, hogy mindened megvan, amiről csak egy lány álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre
 tárta előtted a világ kapuit.

Képzeld el, hogy aznap, mikor leesik az első hó, mindezt elveszítheted.

Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz.

Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál?

Vélemény:

Egy nagyon elgondolkodtató regény az élet törékenységéről, a boldogságról és a döntésekről. Forman kevés bevezetőt nyújt számunkra, így szinte rögtön a baleset közepén találjuk magunkat. Főhősnőnket, Miát és a többi szereplőt visszaemlékezések sorából ismerhetjük meg alaposabban, amelyet a jelen történései újra és újra megszakítanak.


Mia, habár csak szellemként is, de érzi a környezetét, követi az eseményeket, hallgatja szerettei bátorítását, amikor is valaki azt mondja, hogy ő dönt. Mindig a beteg dönti el, hogy maradni szeretne ebben a világban vagy csatlakozni szeretteihez. Egy olyan problémával találkozunk, amelyen már valószínűleg mindenki gondolkodott. Felvetődik a kérdés, hogy ha úgy érzed, mindent elvesztettél, akarnál tovább élni? Vagy netán feladnád? (Én mindenképp harcolnék, habár ez szubjektív)
Habár a regény alapvetően paranormális kategóriába sorolható, mégis hétköznapi esetet dolgoz fel. Olyan szörnyű eseményt, mely bárkit érhet, bármikor, és pont emiatt ragadja magával az embert. Mia élete egyik pillanatról a másikra majdnem véget ér. Látja szeretett szülei, öccse halálát, és saját magát, ahogyan küzdenek érte. A sokk után megjelennek a rokonok, barátok a kórházban, köztük Mia szerelme is. Láthatjuk, hogy miként hozza össze az embereket egy-egy tragédia, és miért fontosak a szívünkhöz közelállók.

Az életet élni vagy elengedni nehéz feladat, és Miának ezzel kell szembesülnie, ráadásul egyedül. Szerencsére azonban az emberi lélek véleményem szerint túlélésre van programozva, így a végkifejlet várható volt.

Pozitívum:

Komoly téma, mély érzelmekkel töltve.

Kifejezetten szerettem, hogy az anya és apa nem voltak fiatalon azok a tipikus szülők, hanem vagány, kalandvágyó zeneimádók.

A zene szeretete.

Adam kitartó szeretete, és a legjobb barátnő támogatása.

Negatívumok:

Kiszámítható végkifejlet.

Értékelés: 8/10

Idézetek:

Most először értem meg, hogy meghalni könnyű. Élni nehéz.

Az emberek mindig csak azt hiszik el, amit el is akarnak hinni.

Néha magad hozod meg a döntéseidet, néha pedig egyszer csak megtörténnek veled.

Hiszen erről szól az egész, nem igaz? Hogy miként birkózunk meg a veszteségekkel. Mert a szeretet nem tud meghalni, nem tűnik el, nem halványul el. Addig nem, amíg fontos számodra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr5712446161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása