E. L. James: Grey #kritika#
2017. április 05. írta: Szóvilág

E. L. James: Grey #kritika#

E. L. James:

Grey – A szürke ötven árnyalata Christian szerint 

A könyvről:

  • Fordította: Babits Péter
  • Terjedelem: 716 oldal
  • Elbeszélőmód: E/1 jelen
  • erotikus, romantikus regény, felnőtt tartalom, 18 éven felülieknek

Fülszöveg:

…mert ​minden történetnek két oldala van.

L. James újraírta az elmúlt idők legsikeresebb bestsellerét.

Eljött a várva várt pillanat, amikor a Szürke-rajongók végre a titokzatos és izgató Christian gondolatai közé férkőzhetnek. Christian Grey szavain, gondolatain és álmain keresztül végre megtudjuk a titkot, mit gondolt a férfi az Anastasiával folytatott szenvedélyes kapcsolatáról. 

A férfi gyönyörű, okos és a hatalom megszállottja. Világa rendezett, szigorú szabályok szerint működik, de fájdalmasan üres, mindaddig, amíg Anastasia Steele be nem lép az életébe. Miért nem képes ellenállni Ana csendes szépségének? Miért nem tud elszakadni tőle? Mi űzi ebbe a vakmerő és szenvedélyes viszonyba, ami mindkettőjüket felőrli? Ana átlát az álcának használt ridegségen, amivel Christian gyermekkori traumáit és szeretetlenségét palástolja. Vajon képes a lány csillapítani a fájdalmat, vagy a férfi lelkét emésztő sötét vágyak és öngyűlölet végül elűzik mellőle azt, aki az utolsó reménysugár lehetne az életében?

Vélemény:

Gondolom, az Árnyalat trilógiát nem kell bemutatnom senkinek. Valószínűleg már hallottatok róla, hiszen film is készült a sorozatból. Az amerikai regény sokakat megosztott, egyesek utálták, talán még többen imádták, viszont tagadhatatlan, hogy híre ment szerte a világban Ana és Christian történetének. Én az elmúlt években találkoztam a könyvvel, és megszerettem a szokatlan szerelmi történetet, így ennek a tekintetében írom kritikámat. Természetesen tiszteletben tartom mindkét tábor véleményét. A februárban kijött Sötét ötven árnyalata filmről (a könyv második részéről) szóló írásomat itt olvashatjátok.

Térjünk át a jelenleg szóban forgó könyvre! Az írónő sokak kérésére vetette papírra ezt a regényt. A Christian Grey rajongók több belátást szerettek volna nyerni a sötét lelkű üzletember szívébe és gondolataiba.

A történet maga nem volt új nekem, mint említettem, olvastam a trilógiát, és láttam a filmeket (bár a filmek nem igazán jöttek be), mégis sikerült a szerzőnek valami újat belecsempésznie a könyvbe. Sosem hittem volna, hogy a rideg cégtulajdonosnak ennyire szerelmes gondolatai voltak végig az első rész során. Sokszor teljesen más indok húzódott a tettei mögött, mint azt képzeltem. Habár kevesebb romantika jutott szerephez a regényben, mégis nagyon édes, intim gondolatok bujkáltak Grey tudatalattijában. Láthattuk, miként dolgozik az irányításmániás férfi az íróasztala mögött, ugyanakkor megmosolyoghattuk, amint újra és újra elkalandoznak gondolatai a lányra és az ő leveleire. Habár Christian szörnyetegnek hiszi magát, aki nem képes a „többre”, az olvasó pont az ellenkezőjét állapíthatja meg.

Az érzelmek mellett régi gyerekkori emlékeket is kapunk a történet során, kiderül, hogyan kezeli Grey az alkalmazottait, testvéreit. Végigkövethetjük, ahogyan a Szürke világába, hogyan hozza be magával Ana a színeket.

Negatívum:

Kicsit úgy érzem, hogy terjengősre sikeredett a mű, habár a stílus előnyére változott.

Ez szubjektív, de nekem kevésbé tűnt olyan varázslatosnak ez a különös szerelem, mint Ana szemszögéből.

Értékelés: 8/10

Idézetek:

A félelem csak a fejedben létezik…

 

Kamaszkoromban a regényekben kerestem menedéket.

 

– Miért nem szereted, ha megérintenek? 

– Mert ilyen elcseszett vagyok, Anastasia, mind az ötven árnyalatban.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr4712403465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása