Zápor utca - Könyvajánló
2017. február 27. írta: Szóvilág

Zápor utca - Könyvajánló

Csendes Nóra

Zápor utca

 

A könyvről:

  • Vörös pöttyös
  • Borító: Rajkó Erika Regan
  • Terjedelem 384 oldal
  • Nézőpont: E/1 múlt
  • IV. Aranymosás pályázat nyertese

 

Fülszöveg: 

Kockáztatnál ​​a szerelemért?
Két történet – két tizennyolc éves lányról.

Ötven év választja el őket egymástól, és az életük nem is lehetne különbözőbb, mégis 
összeköti őket valami.
Bogi félénk gimnazista, Gergő pedig igazi vagány, aki több lányt bolondított már magába, mint amennyit meg tudna számolni. De mikor a szülők baráti nyaralása egy fedél alá kényszeríti őket, Bogi meglátja a kemény külső mögött az érzékeny művészt, aki a színpadra lépve álomszerű játékával önti dallamokba a benne lakozó fájdalmat.

Vajon lehet szerelem ennyire különböző emberek között?

Gergő különleges ajánlatot kap, és Boginak döntenie kell.
Egy kemény korszak sötét éveiben, az alföldi táj varázslatos ege alatt egymásra talál két fiatal. Amikor mindkettőjüket Budapestre küldi a családja, a lány azt hiszi, végre boldogok lehetnek együtt. De a fiú többre vágyik, kiútra… és a lány kegyetlen válaszút elé kerül.
Ki ez a lány, és hogyan fonódik össze a sorsa Bogi életével?
A regény a IV. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve. Az író a tizennyolc évével a kiadó legfiatalabb szerzője.
Megfordulhat az élet egyetlen pillanaton?

Kövesd a szíved!

 

Vélemény:

A fülszöveg jól vázolja a történet technikáját. Adott két 18 éves lány, akit 50 év választ el egymástól, mégis történetük összefonódik.

Csendes Nóra nagyon valósághűen ábrázolta a már letűnt világot és annak örökségeit. A könyv nagyon egyedi, sajátos hangulattal és gyönyörű leírásokkal. Az író gazdag szókincsével tárja elénk két világ meséjét. A regény maga realista, ez nagyon is érződik, azonban megfinomítják a tájleírások és a csendes szerelmek suttogásai. Minden egyes fejezet kapcsolódik a mások szálhoz, amelyek a végén összefutnak.

Külön kiemelném, hogy imádtam a borítóját. Szerintem gyönyörű, letisztult és egyszerű, mint maga a tartalma.

Egy kis érdekesség: Nekem folyamatosan Szabó Magda Az ajtó c. műve jutott eszembe a női karakterek hangsúlyozásával és Róza néni személyiségével.

A történet maga hatalmas bölcsességet hordoz, amelyet két életút fogalmaz meg. Ettől függetlenül ebben a könyvben ne akciót várj, itt a gondolatok és csendes érzelmek ereje dominál.

 

Negatívumok: Az első 120-150 oldalt nagyon élveztem, olyan volt mintha egy népi író novelláját olvasnám. Teljesen el tudtam képzelni a környezet. Azonban úgy 150 oldal környékén a főszereplő lányok élete, mintha egyre göröngyössé vált volna, és úgy éreztem egészen az utolsó mondatig, hogy hagyták, hogy a sors elsodorja őket. Mindketten. A befejezés nem igazán nyerte el tetszésemet, nem volt teljesen lezárva a történet. Talán direkt lett így szerkesztve, hogy az olvasó vonja le magának a saját tanulságát a történtekből, ám engem zavart, hogy szinte semmi következtetést nem vontak le szereplőink.

Karakterek:

Két női főszereplő: mindkettő kötelességtudó, realista. Én személy szerint nem tudtam beleélni magam a helyzetükbe, de ez lehet csak azért van, mert teljesen más a személyiségem. A könyv elején jobban tudtam még azonosulni velük.

Két férfi főszereplő: Két álmodozó, aki küzd a szabadságáért. Samut jobban kedveltem. Gergőt az elején imádtam, aztán ez megváltozott. Igaz, hogy művész, de nekem később túl sokat szenvedett már. Ráadásul, mikor Bogi megkérdezte tőle, mit tenne, ha ő haldokolna, azt mondta elmenne, egyedül hagyná, mert hiába bizonygatnák, hogy boldogok, amíg lehet, ez csak hazugság lenne. Oké, ebben van igazság, de nálam ez már az önzőség határát súrolja.

Róza néni: savanyú öregasszony, akinek mégis van szíve

Kedvenc szereplő: Kornél

Értékelés: 6/10

Kinek ajánlom: 16 éves kortól, annak, aki bírja a realista műveket. Stílusa és egyedi atmoszférája miatt érdemes elolvasni. Az eleje szórakoztatott a vége elgondolkodtatott.

Idézetek:

"Vannak emberek, akik olyanok, mint a szél. Nem tudod irányítani őket, csak behunyni a szemed, ha a szellő végigsimít az arcodon, és elfogadni, hogy tovább fúj."

Furcsa dolog a csend, olyan, mint egy tükör. Megmutatja, mi van benned.

Attól még nem múlik el, hogy nem mondjuk ki.

…ha láthatnánk az apró mozzanatokat, amelyek pillanatok alatt sorsokat alakítanak át, talán nem követnénk el újra és újra ugyanazokat a hibákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr4212297647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása