Nicolas Barreau: Egy este Párizsban #kritika#
2017. április 11. írta: Szóvilág

Nicolas Barreau: Egy este Párizsban #kritika#

Nicolas Barreau:

Egy este Párizsban

A könyvről:

  • Eredeti cím: Eines Abends in Paris
  • Nézőpont: E/1 múlt
  • Kiadó: Park
  • Terjedelem: 312 oldal
  • Fordította: Fodor Zsuzsa
  • realista, romantikus

 

Fülszöveg:

Alain Bonnard, egy kis párizsi művészmozi tulajdonosa, javíthatatlan álmodozó. Feltűnik neki, hogy szerdánként az esti vetítésen gyakran ott ül egy csinos, piros kabátos fiatal nő, aki a 17. sornak mindig ugyanarra a helyére vesz jegyet. Alainnek megtetszik a lány, és meghívja vacsorára. Csodálatos estét töltenek el, ám a szépséges idegent ekkor látja utoljára. Hova tűnhetett? Alain mindent elkövet, hogy a nyomára bukkanjon, s közben filmbe illő kalandokban lesz része.

 

Vélemény:

Ez a könyv tökéletes egy könnyed, nyári (jelen esetben tavaszias) kikapcsolódásra.

Érdekes volt egy szerelmi történetet férfi szemszögből végigkövetni. Ráadásul egy francia fiatal, de már nem igazán a tipikus Young Adult karakter, Alain meséli el érdekes kalandját Párizsban.

A történet elég klisésnek mondható, az eleje mindenképpen. Adott egy szégyenlős férfi, aki imádja a művészfilmeket, álmodozó típus. Megjelenik egy szép, szintén félénk lány, akit nagy nehezen tud csak megszólítani. Eltöltenek együtt egy csodálatos estét, megbeszélnek egy találkozót, de a lány többet nem jön el.
A férfi nyomozni kezd a hölgy után, azonban csak a keresztnevét tudja. Közben Alain váratlan lehetőséget kap, a mozijában kezdenek forgatni egy filmet híres színészekkel, így óriási népszerűségnek kezd örvendeni a művészmozi. Azonban hiába a hirtelen jött siker, Alainnek csupán a lány jár az eszében, és elhatározza, hogy nem adja fel a keresést.

Habár az elején úgy éreztem pontosan tudom, miként fog alakulni Alain sorsa, és miként találja meg élete szerelmét, nagyot tévedtem. A végén egy nem várt csavar feldobja az egész mese cselekményét.

A történetet Alain régi filmek iránti szeretete és reménytelen romantikus mivolta fűszerezi meg. A mellékszereplők számomra nem voltak túl szimpatikusak, habár karakteresek voltak, nem igazán zártam őket a szívembe. Ennek ellenére mégis szórakoztatónak találtam őket. A gyönyörű filmcsillag nagyon passzolt a regény témájához.

Pozitív:

Gyönyörű borító, ami nem csak illik a regényhez, hanem fontos szimbólumot emel ki a történetből.

Művészfilmek világa

Nagyon érdekesnek találtam, ahogyan Alain megfigyelte a nézőit, és kialakította fejükben a történetüket, és ezeket végig is követhetjük.

Könnyed olvasmányos stílus, francia hangulat.

Tetszett, hogy Alain „macskás férfi”.

Negatívum:

Kevés információ a lányról, ennek ellenére Alain rögtön beleszeret. Kicsit meseszerű, hihetetlen a történet, de miután megismerjük a főszereplőnket, rájövünk, hogy neki ilyen a személyisége.

Értékelés: 8/10

Idézetek:

A jóbarátokban az a legrosszabb, hogy nem mindig azt mondják, amit hallani szeretnénk.

 

Minden jó film dramaturgiája arra épül, hogy a rendező kiragad egy momentumot a hős életéből, amikor egy váratlan esemény, vagy egy hirtelen felismerés mindent megváltoztat. Ez az a fordulópont, amely a mozivásznon a cselekményközéppontjában állva kettéosztja az ember életét, előttre és utánra, és amelyből sorsa jóra vagy rosszra fordul.

 

Az életben három biztos dolog van. -mondta Soléne. 
A szerelem, a halál és a paparazzók.

 

A szerelem a tavasz első zöldje, egy dalocskát csivitelő madár, egy kavics, amellyel magabiztosan kacsázunk a vízen, kék égbolt fehér felhőkkel, egy illatos rekettyés mellett vezető kanyargós út, egy domb fölött suhanó langy szellő, egy másik kézre fonódó kéz. 
A szerelem életünk nagy ígérete. Mindig egy férfival és egy nővel kezdődik.

 

Ahogy az ember öregszik, előbb-utóbb rájön, hogy az úgynevezett boldogság tulajdonképpen csak egy-egy szép momentumból áll. Azokból a pillanatokból, amelyekre később emlékszünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr7512417315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása