Klasszikus mese újratöltve!
2017. február 14. írta: Szóvilág

Klasszikus mese újratöltve!

Alex Flinn:

Beastly

A szörnyszívű 

 

A könyvről:

  • Vörös pöttyös besorolás
  • Terjedelem: 266 oldal
  • Fordította: Farkas Veronika
  • Extra pont: ötletesség a rózsa motívumra
  • Stílus: modern, fiatalos
  • Elbeszélésmód: E/1 múlt
  • A klasszikus mese ötvözése a modern világunkkal

 

Fülszöveg:

 

Szörnyeteg vagyok

Egy szörnyeteg. Nem farkas vagy medve, gorilla vagy kutya, hanem egy teljesen új faj, ami két lábon jár – egy karmos-agyaras teremtmény, akinek minden testrészét sűrű szőr fedi. 
Azt hiszed, ez egy tündérmese? Nincs olyan szerencsém. 
New York Cityben vagyunk. És a jelenről beszélek. Nem baleset ért, és nem valami betegség támadott meg. De örökre ilyen torz maradok, hacsak meg nem sikerül törnöm az átkot. 
Igen, az átkot, amit az irodalomórámra járó boszorkány bocsátott rám. Hogy miért változtatott szörnyeteggé, aki nappal elrejtőzik, éjszaka pedig az utcákon settenkedik? 
Elárulom. 
Elmesélem, milyen voltam Kyle Kingsburyként, olyasvalakiként, aki mindenki lenni szeretne, gazdagon, tökéletes külsővel és tökéletes élettel. Utána elmesélem, hogy váltam tökéletesen… szörnyeteggé. 
Akarod hallani? Mered hallani?

 

 

 

A történetről röviden:

 

A könyv A szépség és a szörnyeteg c. mese modern feldolgozása. A helyszín pedig nem más, mint napjaink 
New York városa. Itt él a főhősünk, Kyle az apjával. A kilencedikes fiú épp a középiskolás báljára készül, és nem kis eséllyel pályázik a bál hercege címre. Lenéz mindenkit, aki csúnya, mert ő bizonyítottan iszonyatosan jóképű, sőt gazdag, ez pedig feljogosítja őt, hogy szemétkedjen a kevésbé karizmatikus diákokkal. Így esik meg, hogy egy fiatal lányt – aki nem olyan tökéletes és népszerű, mint ő – átverésből meghív a bálba, aztán megszégyeníti. Csakhogy Kendra egy boszorkány, és elátkozza őt önzőségéért. Két évet ad a fiúnak, hogy találjon valakit, aki szívből szereti a csúf külseje ellenére is.

 

Érdekességek:

 

Nagyon tetszett, ahogyan az írónő felhasználja a mesés elemeket, mint a tükör és a rózsa. Az elvarázsolt személyzet persze nem a szó szoros értelemben van jelen a műben, azonban előbukkan egy vak tanár és egy házvezetőnő. A vak tanárnak itt is fontos, szimbolikus szerepe van, ahogy a legtöbb műben, azaz bölcs tanácsokkal látja el főhősünket, és olyan dolgokat „lát”, amit társai szemük világának birtokában sem vesznek észre.

Főhősünkről nem akarnék sokat írni, mivel ő a mesélő, tisztában vagyunk gondolataival. Eleinte egy tipikus bunkó srác, aki később megváltozik.

A szépség szerepében Lindy tűnik fel. Ebben a történetben is megjelenik a szépség apja, aki bajba sodorja lányát, majd segítségre szorul, persze kicsit másképpen, mint az eredeti mesében. Lindy egy aranyos, okos lány, aki imád olvasni és hisz a romantikában, a történet vége nagyon izgalmasra sikeredett.

 

Szuper újítás: az elátkozott lények netes chatelése.

A sztori végén, amikor már azt hiszed, hogy minden kiderült, lesz egy csavar Kendra jóvoltából. Boszorkányunk lelkébe is bekukkantást nyerhetünk.

 

Téma: A szerelem és a belső értékek hangsúlyozása. Nem csupán a szörnyeteg tekintetében, hanem a vak tanár személyében egyaránt. A kis herceg után szabadon: a legfontosabb dolgok láthatatlanok. Ne ítéljünk meg senkit első látásra, mert semmi sem az, aminek látszik.

 

Kinek ajánlom? 14 éves kor fölött bárkinek, felnőttek is nyugodtan kezükbe vehetik

 

Értékelés: 7/10

 

Negatívum: Nekem Lindy (a Szépség) személyisége kevésbé jött át a történetből. Tipikus jó kislány, aki bele tudott szeretni a csúf, de kedves szörnyetegbe.

 

Film adoptáció: Készült film is a mű alapján Alex Pettyfer és Vanessa Hudgens főszereplésével. Nyugalom, Kyle nem a könyv alapján generált szörnnyé változik, kicsit elfogadhatóbb alakja maradt, hogy jobban láthassuk
a színész jóképűségét, illetve szereplők is idősebbek, mint a könyvben, azonban ez nem zavaró, sőt szerintem jobb is így.  A könyv befejezése viszont számomra szerethetőbb volt.

 

Folytatás helyett megjelent Lindy’s Diary, azaz Lindy naplója címen a történet a lány szemszögéből. Ez pótolja talán, ami számomra negatívum volt.

 

Amit még fontos megemlíteni az a borító, mert szerintem nagyon passzol a történethez. Egyszerű, letisztult, ugyanakkor tükrözi a lényeget.

 

Kedvenc idézetek:

 

„– A rózsák túl olcsók – mondtam. 
– Egy szép dolog az árától függetlenül értékes. Azok, akik nem látják meg az értékes dolgokat az életben, soha nem lesznek boldogok. Azt szeretném, ha boldog lenne, Kyle úr.”

 

„Az emberek akkora hűhót csapnak a külső miatt, viszont egy idő után, ha megismersz valakit, már észre sem veszed, nem?”

 

„Minden lány szeret néha hercegnőset játszani, függetlenül attól, mennyire nem hasonlít rá az élete.”

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr9112257812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása