Gayle Forman: Csak egy nap - Könyvkritika
2017. március 11. írta: Szóvilág

Gayle Forman: Csak egy nap - Könyvkritika

Gayle Forman:

Csak egy nap

A könyvről:

  • Eredeti cím: Just One Day
  • Fordította: Sóvágó Katalin
  • Nézőpont: E/1 jelen
  • Terjedelem: 392 oldal
  • Folytatása: Csak egy év
  • Novella: Csak egy éjszaka

Fülszöveg:

Allysont, a burokban nevelt amerikai lányt érettségi ajándékként a szülei befizetik egy nyugat-európai körútra. Londonban, egy szabadtéri Shakespeare előadáson találkozik Willemmel, a lezser holland színésszel, és azonnal kipattan közöttük a szikra. Amikor a sors másodszor is összehozza őket, Allyson rá nem jellemző módon letér a járt útról, és követi Willemet Párizsba. A szikrából egyetlen nap alatt fellobban a láng… amíg Allyson arra nem ébred az együtt töltött viharzó nap után, hogy Willem elment.
A sorsfordító napot az önmegismerés éve követi: Allyson megszabadul a belé nevelt korlátoktól, hogy megtalálja igazi szenvedélyeit és talán az igazi szerelmet.

 

Vélemény:

Huh, ez a könyv nagyon izgalmas volt számomra. Szinte úgy éreztem, mintha egy bonyolult szerelmi kapcsolatba kerültem volna a regénnyel. Volt benne szárnyalás, mélyrepülés, romantika, izgalom. Minden, ami csak kell, de a következő fázisokra tudnám bontani a tartalmat:

  1. Érdekes felvezetés
  2. Izgalmas kalandok, szenvedély
  3. Döbbenet Párizsban
  4. Mélyrepülés és vontatott átvezetés
  5. Ismét fellobban a kalandvágy, nyomozás, önmegismerés, útkeresés
  6. Főhősünk jellemfejlődésének végéhez érünk
  7. Befejezés: HOGYAN LEHET ÍGY LÓGVA HAGYNI?!

 

A fülszöveg szépen leírja a felvezetést. Ebben a történetben egyszerre érhető tetten a cselekvések és akarat ereje, illetve a saját magunk elfogadásának, megismerésének fontossága. Allyson, a jó kislány mindig a helyes, mások által kiszabott utat követte, ám miután találkozik Willemmel, aki céltalanul járja a világot és gyűjti az élményeket, benne is motoszkálni kezd a vágy egy szabadabb élet iránt. Allyson (Willemnek Lulu) egy csodás napot tölt együtt a fiatal holland sráccal, azonban miután a fiú váratlanul eltűnik és ő összetörten hazatér, nem tudja elfelejteni a fények városában hagyott szerelmét.

Nagyon élveztem a nyomozás részleteit, ahogyan az írónő adagolja nekünk a finom reménymorzsákat, miközben újra és újra megdöbbent minket. A mellékszereplőket külön kiemelném, mert szinte mindegyiket megkedveltem. Imádtam, ahogyan főhősnőknek mindig akad segítsége, ugyanis bármennyire cinikus mai világunk, mindenkiben ott lapul a szerelem iránti vágyakozás és remény. A történetben úgy éreztem, mintha a sors is Allyson mellé állt volna, hogy megtalálja Willemet, ám igazából egy sokkal fontosabb dolgot keresett: igazi önmagát.

Amit külön kiemelnék:

Dee: mellékszereplő, de nagyon érdekes személyiség

Karakterfejlődés: Allyson és alteregó Lulu útkeresése.

Egy nap Párizsban: Lulu spontaneitása. Ugyan Willemről nem tudtunk meg sokat (rejtélyes, zárkózott alak, hiába játssza a lazát) mégis nagyon szimpatikus és elragadó figura.

Kedvenc rész: Amikor Lulu (Allyson) megígéri Willemnek, hogy gondját viseli.

Kedvenc karakter: Allyson

Negatívum:

Úgy éreztem, hogy nem sikerült egyfolytában fenntartani a feszültséget. Nekem voltak benne üresjáratok, amelyeken csak átfutottam.

És a befejezés: Oké, szerencsére már megjelent a folytatás, de ez akkor is gonosz volt. Főleg, hogy rengeteg kétséget hagyott ránk a szerző.

Értékelés:  8/10

Tanulság számomra:

  • Érdemes néha minden látszat ellenére a saját megérzéseinkre hagyatkoznunk.
  • Csak az a két ember tudhatja igazán, mi történt köztük, aki a kapcsolatban jelent volt.
  • Magam is nagyon kockázatkerülő személyiség vagyok, de mindig vágytam spontán kalandokra. Azt hiszem, néha érdemes lenne lazábbnak lennem.

Idézetek:

Egy napon megszületünk. Egy napon meghalunk. Egy nap alatt megváltozhatunk. És egy nap alatt szerelmesek lehetünk. Minden megtörténhet egy nap alatt.

Legyél az, aki lenni akarsz!

Hogy mit kell tenned, annak a kiderítésére néha az a legjobb módszer, ha azt teszed, amit nem kéne tenned.

… nem elég tudni valakinek a nevét. Azt is tudni kell, kicsoda.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr6912330213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása