Szélesi Sándor: Kincsem #kritika#
2017. május 25. írta: Szóvilág

Szélesi Sándor: Kincsem #kritika#

Szélesi Sándor:

Kincsem

A könyvről:

  • Arany pöttyös sorozat tagja
  • Kiadó: Könyvmolyképző
  • Terjedelem: 470 oldal
  • Nézőpont: E/3 múlt
  • történelmi, romantikus, lovas, 19. század, igaz történet alapján

Fülszöveg:

A ​csodakanca igaz története! 
Egy furcsa szerelem és egy legyőzhetetlen ló… A sors vagy talán maga a végzet rendezte úgy, hogy 1874 tavaszán egy tápiószentmártoni istállóban, Balskovich Ernő birtokán megszülethetett egy sárga csikó. Ez a csikó annyira darabos mozgásúnak tűnt, hogy amikor a következő tavaszon vevők érkeztek a birtokra, a többi egyéves lovat elvitték magukkal, ezt az egyet azonban ott hagyták. Mindeközben – ismét csak a sors különleges játékossága folytán – Blaskovich Ernő megpillantott egy kék szemű leányt a Nemzeti színpadán, és lehetetlen dolog történt: a nyugodt életet élő, dolgos természetű és kiszámítható férfi szerelmes lett. A több mint húsz év korkülönbség még talán legyőzhető lett volna, de a leány – Szabó Karolina – egy fejjel magasabb volt Ernőnél, ez pedig különös helyzeteket eredményezett a korabeli társasági eseményeken. Nem könnyű szeretni és nem könnyű Európában lovat futtatni sem. Blaskovich Ernőnek mindkét ok miatt lettek ellenségei. Akadtak, akik úgy gondolták, ha a boldogságot elveszik a férfitól, talán a lovát is le tudják győzni. Kincsem egy vidéki nemesúr és egy ibolyaszemű leány tényeken alapuló, igaz története olvasható e regény lapjain. Egy különleges szerelem és egy legyőzhetetlen ló históriája egy szebb világból. 

Vélemény:

Film beharangozása, és a lovak iránti tiszteletem okán kíváncsian vettem a kezembe ezt a magyar, történelmi regényt.

Ami első pillantásra is feltűnik az olvasónak, hogy a regény nagyon igényes. A szerző lenyűgöző részletességgel ábrázolja a történet háttérvilágát és a karaktereket. Ha egy perzselő, akciódús regényre vágytok, valószínűleg nem ezt művet találták ki nektek. Azonban mindenképpen érdemes elolvasni, mert egy tartalmas, életszagú és igaz történetet kapunk.

Blaskovich Ernő egy középkorú gentleman, aki nehezen fejezi ki érzelmeit. Legszívesebben lovainak és birtokának hódol, mindaddig, amíg meg nem pillantja a fiatal Szabó Karolinát. A lánynak hosszú évekig kell várnia a férfira, mire az elhatározza magát, és legyőzi saját kétségeit.

A regény főszereplője a két szerelmes és Kincsem. Az író figyelmesen utánajárt a szakkifejezéseknek, a lótenyésztés terheinek, ezért hitelesnek érezhető a történet. Nagyon tetszettek a fejezetek végén elsuttogott mondatok, amelyek sejtették a cselekmény folytatását. Örültem a kedves gesztusoknak, a gentleman társaság összetett dinamikájának és a kis szimbólumoknak.

 

Ez a regény egy gyönyörű maraton, nem csupán hosszúsága, hanem komolysága és időintervalluma miatt, hiszen hét évet mesél el nekünk. Habár cselekmény nem hömpölyög sebesen, klasszikusokhoz hasonlóan kincseket őriz.

Pozitívumok:

Hitelesség, igényes, olvasmányos stílus.

Igaz történet alapján készült.

Kedves, szerethető mellékkarakterek.

Negatívumok:

Néhol terjengős szöveg.

Keveselltem a Karolina-Ernő közös jeleneteket.

Értékelés: 8/10

Érdekesség: Interjú a szerzővel

Idézetek: (Molyról)

A ló nem gőzmozdony, amely kis reparálás után újra száguld. Teher alatt kell tartani, nem kétséges. De pontosan tudni kell, meddig terhelhető. Blaskovich úr kiszámítottan küldi ki a versenypályára, se többre, se kevesebbre, mint ahogy érzi.

-…Csupán azt mondom, hogy mindenkinek kell egy társ az életben. Ez a társ a legkülönösebb bokorban is megteremhet… Van olyan erős a kötődés, hogy semmi más nem számít.

Hiszek a sors irányító erejében.

– Úgy hiszem, ha valaki a szerelemért harcol, sok mindenki ellen harcolhat, de éppen isten ellen nem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr9212539237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása