Érettségi - 2017
2017. április 27. írta: Szóvilág

Érettségi - 2017

Érettségi - 2017

Hamarosan itt az érettségi ideje, ezért úgy gondoltam megérdemel a téma egy különleges posztot. Én három évvel ezelőtt tettem le a vizsgáimat, egy négyes híján kitűnő lett a bizonyítványom. Valószínűleg már hónapok óta hallgatjátok tanáraitoktól, mennyire fontos felkészülni, hogy ezen múlik az életetek, ezért én most inkább egy kis nyugtatással készültem. Az én emelt szinten választott tárgyam a magyar nyelv és irodalom volt, melyet 82%-kal sikerült abszolválnom. Utólag persze búslakodik az ember, hogy milyen egyértelmű hibákat vétett, pontosan emiatt is írom ezt a bejegyzést. Szeretnék megosztani veletek néhány tippet a magyar középszintű illetve emelt érettségi teljesítéséhez.

Hasznos linkek alul!

  1. Habár a szorgalom és a tudás nagyon fontos a vizsgához, az érettségi nem csupán a lexikális tudás ellenőrzését célozza meg. Az érettségről az is árulkodik, hogyan gazdálkodtok az időtökkel, mennyire használtátok ki az elmúlt heteket. Ne lepődjetek meg, hogy valaki, akit okosabbnak hittetek, rosszabb százalékot ér el és fordítva. Erre példa az én matek vizsgám: az utolsó két évben hármas voltam folyamatosan a tárgyból, gyűlöltem is rendesen, de az érettségin négyes érdemjegyet kaptam. Tehát nyugalom, csak meggondoltan és ügyesen.
  2. A magyar érettségihez elengedhetetlen az olvasás. Aki szeret, annak könnyebb a dolga, mivel a rendszeresen olvasás javítja a fogalmazási képességet és a helyesírást is, ami a magyar érettségin kulcsfontosságú. Az íráskészség résznél értékes pontokat veszíthettek miatta.
  3. Külalak: nem gyöngybetűkre gondolok. Isten ments! Az én írásom is ocsmány. A lényeg elsősorban, hogy olvasható legyen, és látszódjon a betűkön, hogy az éppen pont vagy vessző.
  4. Időbeosztás: Ezt már előbb említettem, de nem győzöm hangsúlyozni. Ha valamelyik kérdésre nem tudjátok a választ, haladjatok tovább, és később térjetek rá vissza! Ha akkor sem megy, tippeljetek. Nem hagyunk üresen vonalat!
  5. Gyakorlat teszi a mestert! Nekem talán ez a módszer segített a legtöbbet. Töltsd le az összes előző érettségi feladatsorát, és kezdd el megoldani őket. A feladattípusokhoz hozzá kell szokni!

 

Ez a lista általánosságban segít túlélni az érettségi időszakát. A következőben pedig részletesebben foglalkozok a magyar érettségivel.

Írásbeli:

  1. A feladatsorok összeállításánál szeretnek olyan költőket, írókat górcső alá venni, akiknek valamilyen évfordulója van. Idén Arany János-emlékév van, érdemes tehát utánanézni az életrajzának, műveinek.
  2. Emelt szint teljesítéséhez szükséges a műveltségi feladatsor helyes kitöltése. Ehhez nagyszerű megoldás, ha olvasgattok különböző szerzőktől. Természetesen senki nem várja el, hogy fejből vágjátok a sorokat, azonban mégis fel kell ismerni. Olvasás közben figyeljetek a költő stílusára, hangulatára, arra milyen szimbólumokat használ, így be tudjátok majd azonosítani a művet.
  3. Vázlat: Kapni fogtok üres lapokat, amelyre érdemes néhány pontban összefoglalni, miről akartok írni, a szempontokat feljegyezni, így nem kavarodtok bele, miről írtatok már, és miről kell még számot adni.
  4. Íráskészség: Kiemeltem néhányat, amelyhez tudok tippeket adni.

 

Műelemzés: Egy adott mű (lehet vers, novella részlet… bármi) elemzéséről beszélhetünk. Az elemzés indítására több módszer van, lehet életrajzi vonatkozás, időben-térben elhelyezni, párhuzamot keresni. A lényeg, hogy kívülről fújjuk a szempontokat, amelyen mindenképpen végig kell haladnunk. Ilyen pl. műfaj, hangvétel, költői eszközök, életrajzi vonatkozások, rím fajtájának meghatározása, összehasonlítások más művel. Idézzetek a műből nyugodtan! És említsetek meg más műveket, amelyekben hasonlóságot láttok. Meg kell mutatnotok, hogy olvasottak vagytok!

Összehasonlító műelemzés: Hasonló az előzőhöz. A lényege, hogy két művet kell összehasonlítani. Itt is végig kell haladni a szempontokon, de emeljétek ki különbségeket, azonosságokat.

Reflektálás: Egy adott idézetre, részletre, szövegre kell reagálni. Érvelhettek is nyugodtan. A lényeg hogy szedjétek össze a gondolataitokat.

Vitaindító: Megszólítás! Embereket kértek fel egy feladatra általában. Figyeljetek a körülményekre!

Ezután a téma kifejtése, majd felszólítás eszmecserére.

Szóbeli rész:

  1. Az érettségi részeként szóban is számot kell adni tudásotokról. Általában a tanárok nagyon rendesek érettségi idején, hiszen látni fogják, mennyire izgultok.
  2. Tételek kidolgozása: Kidolgozhatjátok magatok, így már tanuljátok is, de használhattok előre kidolgozott variációkat. Vannak nagyon részletes, nívós kiadások, amelyek segíthetnek.
  3. Kötelező olvasmányok a tételekhez: Persze, el kell olvasni a könyveket. Ám ha elúsztál, akkor keress rövidítést. A lényeg, hogy tudd, miről van szó.

 

Ne pánikoljatok! Itt is előre írhattok vázlatot, bátran használjátok. És nyugodtan legyetek kreatívak, ha műről beszéltek, csak ne némuljatok el! 

Arra figyeljetek, hogy lesz nyelvtani feladatotok is. Hagyjatok rá időt!

Remélem, hogy tudtam segíteni! Sok sikert a vizsgához!

Íme, néhány hasznos link:

Figyeljétek az eduline oldalát! Gyakran kikerülnek nem hivatalos megoldások az érettségi után pár órával. Ennek segítségével kiszámolhatjátok nagyjából hány pontotok lesz.

Előző évi feladatsorok

Műelemzés szempontjai:

Vitaindító:

Változások, fontos tudnivalók, mintafeladatok:

Még tudnivalók:

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr1212458935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása