A technika előnye és hátránya
2017. február 17. írta: Szóvilág

A technika előnye és hátránya

A személyes kommunikáció hanyatlásának vagy átalakulásának vagyunk szemtanúi?

 

A 21. századi társadalom meghatározó tényezőjévé váltak a technikai telekommunikációs eszközök. A modern országokban már elképzelhetetlen, hogy az emberek mobiltelefon, tv, számítógép nélkül éljék az életüket. Megkérdőjelezhetetlen, hogy az említett technikai újítások rengeteg területen könnyítették meg mindennapjainkat, tengeren túli kapcsolatok fenntartását tették lehetővé, és az információk szabad áramlását biztosították, melynek köszönhetően egy világfalu jött létre. A bolygó egyik felén történt eseményekről perceken belül értesülhetünk a másik felén. Az életünk új adatokkal, lehetőségekkel gyarapodott. Felgyorsult a világ és csak kapkodjuk fejünket, mikor egy újabb verziója jön ki a legmodernebbnek tartott okostelefonnak. Azonban be kell látnunk, hogy az innovációknak van egy sötét oldala is.

Ha magunkba nézünk, legtöbben észrevehetjük, hogy mindennapjaink során órákat képesek vagyunk számítógép, televízió előtt tölteni vagy telefonunkon szörfözve. Barátainkkal interneten keresztül chatelünk, személyes érzéseinket pedig hangulatjelekkel fejezzük ki. De vajon ez a lehetőség mennyiben befolyásol minket abban, hogy a közvetett érintkezést használjuk a személyes élmények helyett? Vajon a „háló” és okostelefonok hada összeköt minket, vagy hosszútávon éppen szétszakít?

Menjünk ki az utcára és figyeljük meg környezetünket! A fiatal generációk gyakran telefonjukba mélyesztik tekintetüket, miközben akár a közlekedés veszélyeire fittyet hányva sétálgatnak. Természetesen nem csupán e korosztályt tartja bűvöletében a virtuális világ, azonban tagadhatatlanul a tizen-huszonévesek körében látható leginkább ez a jelenség. Életünk egy részének másolatát netes profiljaink közösségi oldalain láthatjuk/láthatják viszont. De vajon hol határ? A város romkocsmáit, kávézóit látogatva találkozhatunk olyan táblákkal kiírásokkal, melyek pont a személyes élményt igyekszik védelmükbe fogadni. Egyes baráti társaságok találkozóik előtt egy kosárba gyűjtik mobiljaikat, hogy valóban a jelenre és társukra tudjanak koncentrálni. Ebből úgy látszik, hogy tudatosan szükség van arra, hogy bizonyos helyzetekben szándékosan függesszük fel az említett eszközök használatát.

Ha a legfiatalabbakat vesszük górcső alá szinte lehetetlennek mondható, hogy ne találkozzunk olyan szülővel, aki gyermekének figyelmét telefonján lévő újabb és újabb játékokkal köti le. Azonban ismerhetjük a nevelésnek egy radikálisabb másik oldalát is, vagyis olyan családokat (még ha kisebb számmal is), ahol a tv, mobil, számítógép teljesen ki van zárva a mindennapokból. Vajon mivel teszünk jót? A gyerekek a tv műsorokból tanulhatnak angolul, fontos információkat szerezhetnek. De nem kell gátlástalanul minden műsorhoz hozzáférniük. Tehát a megoldás valószínűleg ebben az esetben is az arany középút. A technika előnyeinek kihasználása, a hátrányok minél jobban történő kirekesztésével. A fejlődés jó, csak az általa adott lehetőségeket helyén kell kezelni.

De vajon mi a jövő? Mennyiben játszik szerepet a modern technika és a virtuális világ varázsa az elmagányosodásban?  Reménykedhetünk abban, hogy társadalmunk megoldja ezt a problémát, és a közösségek együttesen lépnek fel a személyes, pótolhatatlan érintkezés mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8712269292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása